Häxbränningar berodde på Lilla Istiden

Gästinlägg av Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Påsken erinrar om den tid då oskyldiga kvinnor avrättades – även på bål – för att ha påståtts vara häxor. Den tidens människor visste inte att de var offer för kallare klimat, det som vi i dag kallar Lilla Istiden.Den varade i flera kalla perioder ungefär tiden 1300-1870. Längst och kallast var troligen perioden Maunder minimum. Den varade ca 1645-1715. Då var det globalt några grader kallare än nu, på våra breddgrader flera grader kallare.

Värst var nog vintern 1697/98. Efter flera års missväxt dog då runt 100.000 människor i Sverige och 80.000 i Finland av ren svält. Den tidens människor tog detta som Guds syndastraff och letade syndabockar för att freda sig själva.

Med vittnesmål från barn och skrämda människor öppnade detta för tron att kvinnor i förbund med mörka krafter flög till påhittat Blåkulla för likaså påhittade häxriter. Det är bakgrunden till 80-årsfirande Himlaspelet, där unga Marit döms till döden för påhittad trolldom.

I själva verket var Solen minimalt aktiv med mindre solvind, som släppte in mer kosmisk strålning från rymden. Det skapade fler små partiklar i atmosfären för vattendroppar att kondensera på och bilda kylande moln och nederbörd.

Efter Lilla Istiden var Solen under 1900-talet mer aktiv med mer solvind, mindre kosmisk instrålning och mindre moln och nederbörd. Mer solvärme värmde haven, som gasade ut mer koldioxid.

Mer värme och koldioxid gynnade växtlighet och grödor. Sedan 1930 har världens skördar ökat mer än fem gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält.

Men nu är Solen åter mindre aktiv med mindre solvind och mer kosmisk instrålning. Det skapar mer moln och nederbörd och kyligare klimat med större temperaturskillnader.

Det ger starkare vindar och får jetströmmarna att bukta sig. Bukter norrut släpper in varm luft söderifrån. Bukter söderut släpper in kall luft norrifrån. Det skapar den oro i luften som vi nu upplever med kallare väder på många håll.

Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close