10 lögner om klimatet

En bloggpost som räcker hela veckan

Det mesta i den här video-serien från författaren Rod Martin Jr. är mycket bra och informativt. Ett par kommentarer bara (som du kan läsa efteråt):

Kommentar 1: Videon om lögn #2 går tyvärr inte in på den grundläggande fysiken kring växthuseffekten, dvs dess logaritmiskt decelererande effekt och betydelsen av feedbacks. Därför blir hänvisningen till att vattenånga är en kraftfull växthusgas lite missledande. Det är ju precis det som klimathotet är baserat på, att ökad luftfuktighet förstärker effekten från koldioxid. Men hur förstärkande och dämpande feedbacks balanserar varandra är osäkert och kontroversiellt – det är egentligen mycket osannolikt att förstärkningarna dominerar.

Kommentar 2: Man kan inte jämföra förändringar av den globala medeltemperaturen med de förändringar vi upplever varje dag (som görs i samband med lögn #1 och lögn #7). Däremot är det sant att en uppvärmning har positiva effekter och inte orsakar fler stormar eller mer torka, utan färre stormar och mindre torka. Det är också sant att det mesta av en global uppvärmning sker i polartrakterna, där den mest skulle bli positiv, och blir successivt mindre mot ekvatorn. Till en viss gräns medför också varmare hav mer snö i polartrakterna och därmed sjunkande havsvattenstånd, men smältande glaciärer är förstås ett potentiellt problem för den moderna civilisationen, oavsett orsak, även om isbjörnarna klarade det bra sist det hände.

Climate Change Lie #10: Kommer snart

Kategorier Okategoriserade

En reaktion till “10 lögner om klimatet

  1. Om vatten. Vattnets fasvxl. glöms ofta. Detta är, tror jag en påtaglig del i värmetrsp ut fr jordytan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close