”Men Staffan, en närmare analys visar att den utgående långvågiga strålningen visst har minskat…!”

I ett av mina argument emot hypotesen att den moderna uppvärmningen beror på att den direkta växthuseffekten från koldioxid förstärkts av positiv feedback har jag pekat på data som visar att den utgående långvågiga strålningen inte har minskat. Det borde den ha gjort om alltmer värme ackumulerats i atmosfären istället för att stråla ut i rymden, men det är inte vad som observerats av NOAA:

OLR, NOAA

Till svar har jag bland annat fått invändningen att modern teknik har förfinat analysen av den utgående strålningen, och visat att den visst minskat i de våglängdsområden som specifikt påverkas av koldioxid.

Det här kände jag förstås redan till, så varför berättar jag inte om det i min bok eller mina inlägg här på Klimatforum? Helt enkelt för att det inte är relevant. Men eftersom invändningen dyker upp så vill jag gärna förtydliga.

Min poäng med det här argumentet har inte med den specifika effekten av koldioxid eller de andra växthusgaserna att göra, utan med feedbacks: Om växthuseffekten förstärks av övervägande positiv feedback så att allt mer värme ackumuleras runt jorden borde den totala utgående långvågiga strålningen minska. Annars skulle ju inte den globala medeltemperaturen stiga, åtminstone inte på grund av en förstärkt växthuseffekt.

Det här argumentet handlar alltså inte om hur utstrålningen förändras i specifika band av spektrum, utan hur den förändras totalt. Och aktuella data talar inte för att det pågår en förstärkt växthuseffekt.


Klimathotet av Staffan Mörner   Staffan 1

Borde man oroa sig för KLIMATHOTET?

Min bok ”Borde man oroa sig för klimathotet” kan köpas på Elsa Widdings förlag på webbplatsen Klimatkarusellen.

Några läsares reaktioner:

“Har boken hemma på bordet, slår upp ibland. Hade det på bordet vid middagsbjudningar (före Corona). Obetalbart bra. Riktig njutning att läsa. Beställde boken precis till mitt barnbarn som födelsedagspresent- 13 år. Perfekt!”

“Boken är mycket läsvärd, borde läsas av alla människor men främst av våra politiker så dom slutar med sina vansinniga och meningslösa projekt.”

“Jag läste färdigt din bok idag. Otroligt berikande och omtumlande. Vilket otroligt arbete som ligger bakom den.”

Recensioner

Göran Sjöberg: https://anthropocene.live/2020/04/28/borde-man-oroa-sig-for-klimathotet/

Ingemar Nordin: http://www.klimatupplysningen.se/2020/05/04/en-faktarik-bok-om-klimatet/

Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close