Dags för respektfulla samtal om klimathotet

9540ae5741e64df6bb06fb8deb72874e

Oavsett om du tror att världen är på väg att gå under i flammor på grund av förbränningen av fossila bränslen, eller att det fortfarande finns en chans bara vi satsar ordentligt på sol och vind, eller att alltihop är en bluff, så har klimatfrågan stor betydelse.

Finns det ett klimathot måste vi ändra livsstil NU eller dö. Är det en bluff är vi på väg att kasta bort enorma resurser på ett problem som inte finns istället för att lösa problem som vi med säkerhet vet finns. I båda fallen riskerar människor att drabbas och dö.

Det är begripligt att det blir skarpa motsättningar. Det är lätt att se motståndarsidan som oresonlig och till och med illasinnad. Eller bara okunniga.

Alarmisterna ser skeptikerna som lakejer åt oljebolagen, som bara bryr sig om sina egna profiter och gärna offrar mänskligheten på tillväxtens altare.

Skeptikerna ser alarmisterna som lakejer åt globalisterna, som vill skapa diktatoriska överstatliga myndigheter som kontrollerar våra liv och världens resurser.

Men alla vi vanliga människor, som bara vill leva våra liv så gott vi kan och varken har intresse av profit eller världsherravälde, vi måste börja prata med varandra på allvar, lära, lyssna och tänka tillsammans med respekt för varandra, och försöka bli kloka på vad som är sant och vad som är bästa vägen till mänsklig blomstring.

Den största risken vi löper just nu är att det blir omöjligt att föra ett konstruktivt och sansat samtal, att allt blir polariserat och att vi tar alla beslut i panik utan att lyssna till varandra och tänka efter, tänka tillsammans.

Respekt betyder inte att tassa på tå med sina argument och slutsatser av oro för att någon ska bli provocerad. Men det handlar om att hålla sig till sakargument, vara tydlig med sina värderingar och låta andra komma till tals på samma sätt utan att riskera personangrepp, etiketteringar eller hånfulla tillmälen.

Därför har jag startat Klimatforum. Till att börja med är det bara den här bloggen, där alla som vill delta i ett respektfullt samtal om klimatfrågan är välkomna att kommentera och bidra.

Mitt första bidrag till samtalet har jag kallat Klimathotet.com. Där sammanfattar jag vad jag lärt och tänkt kring klimatfrågan, utan förutfattade meningar eller dolda agendor. Det är mitt ärliga försök att förstå vad som händer och vad som är bästa vägen framåt. Några av texterna därifrån har jag återanvänt som blogginlägg här på Klimatforum, men här kan ni också kommentera dem. Och jag ser fram emot att publicera inlägg från andra intresserade här också. Själv hoppas jag publicera nya poster varje lördag och söndag morgon.


Klimathotet av Staffan Mörner   Staffan 1

Borde man oroa sig för KLIMATHOTET?

Min bok ”Borde man oroa sig för klimathotet” kan köpas på Elsa Widdings förlag på webbplatsen Klimatkarusellen.

Några läsares reaktioner:

“Har boken hemma på bordet, slår upp ibland. Hade det på bordet vid middagsbjudningar (före Corona). Obetalbart bra. Riktig njutning att läsa. Beställde boken precis till mitt barnbarn som födelsedagspresent- 13 år. Perfekt!”

“Boken är mycket läsvärd, borde läsas av alla människor men främst av våra politiker så dom slutar med sina vansinniga och meningslösa projekt.”

“Jag läste färdigt din bok idag. Otroligt berikande och omtumlande. Vilket otroligt arbete som ligger bakom den.”

Recensioner

Göran Sjöberg: https://anthropocene.live/2020/04/28/borde-man-oroa-sig-for-klimathotet/

Ingemar Nordin: http://www.klimatupplysningen.se/2020/05/04/en-faktarik-bok-om-klimatet/

Intervjuer (Youtube)

Se gärna mina samtal med Lennart Matikainen och Mikael Willgert:

 

 

 

Kategorier Okategoriserade

2 reaktioner till “Dags för respektfulla samtal om klimathotet

  1. Efterlängtad en saklig och opartiskt forum om klimatförändringarna och tillfälliga eller eventuella klimatförändringar. Även vad som kan vara osakerna till dem. Mänsklig påverkan eller naturliga förändringar som det varit i miljontals år, varför skulle de sluta nu? Om det är mänsklig påverkan, är då problemet i länder som ex Kina, Indien. Hur mycket kan vi i Sverige då påverka det.

    Gilla

  2. Oljebolagen är inte gifta med oljan utan söker och marknadsför de energiformer som kunderna = marknaden vill ha och behöver – världen runt. De får och ger stöd för alla energiformer. Oljeländerna är däremot gifta med oljan och saknar ofta andra andra resurser och tillgångar. Många av dem är också politiskt osäkra stater och regioner utan demokratiskt styre. Bara några få är välfärdsstater (USA, Norge…). Goda skäl för Sverige och andra att minska beroendet för att a) minska importnotan, b) minska beroendet av politiskt osäkra stater. Men dessa behöver verkligen sin oljeenergi och sina kol-, gas- och oljeintäkter. De har sällan annat och behöver dem för att säkra sina befolkningars energiförsörjning – i den mån detta bekymrar dem. Eftersom kol, gas och olja svarar för ca 85 procent av världens samlade energiförsörjning, kan de inte tänkas bort. Tvärtom har de bidragit till världens faktiska välståndsökning på senare tid. Vem vill förmena dem det+

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close