Utsläppen av koldioxid minskar kraftigt, medan halten i atmosfären stiger konstant

Redigerat 2020-07-10: Något mindre tvärsäkra slutsatser.

Enligt en vetenskaplig studie publicerad i tidskriften Nature Climate Change har utsläppen av koldioxid under Corona-epidemin minskat kraftigt sedan mitten av januari 2020:

Kraftigt sänkta utsläpp

Men koldioxidhalten i atmosfären har inte påverkats alls. Den har fortsatt att stiga konstant enligt mätningarna vid Mauna Loa, som registrerar årstidernas växlingar med stor precision och utan fördröjning. Här är den senaste kurvan från NOAA/Mauna Loa:

CO2 maj 2020

NOAA menar att det är för tidigt att se effekten, eftersom inte ens en minskning av utsläppen i den här storleksordningen påverkar koldioxidhalten i atmosfären mer än någon tiondels miljondel. Mauna Loa mäter visserligen koldioxidhalten i hundradelar av en miljondel, och på 3-4 månader kan man tycka att förändringar på 0,3-0,4 miljondelar lämna mätbara spår. Det är dock mycket bakgrundsbrus, och ökningen av koldioxidhalten är inte så jämn att det går att urskilja med säkerhet på kortare tid än ett år.

Jag har noterat att de globala utsläppen av koldioxid var oförändrade 2019 jämfört med 2018, enligt International Energy Agency (IEA), och även under flera år 2013-2016, vilket kan tyckas oförenligt med att koldioxidhalten fortsätter att stiga oförändrat:

Screen-Shot-2020-02-12-at-11.07.01-AM-1024x633

Det är i och för sig inget konstigt att den ena kurvan kan ligga på en oförändrad nivå, medan den andra ökar. Jämför med ett badkar, där vattennivån stiger även med konstant tillförsel av vatten. Men i så fall borde det väl stiga lite snabbare när tillförseln ökar, till exempel 2000 – 2010?

Jämför istället de årliga utsläppen med nedanstående representation av hur mycket koldioxidhalten ökat år från år:

3_9_17_Brian_AnnualCO2Growth3_(1)_720_492_s_c1_c_c

Man kan förstå att det är svårt att urskilja en tillfällig minskning av de antropogena utsläppen – frågan är om de kan urskiljas alls? Jo, jag vet att de finns i atmosfären, men här talar vi om vad som reglerar halterna, totalt sett.

Klimatsystemet är inte heller ett badkar. Det finns olika hypoteser om hur länge koldioxid stannar i atmosfären, men det pågår hela tiden naturliga processer där koldioxid absorberas och gasas ut, exempelvis i haven och hela biosfären. Den långsiktiga trenden kan exempelvis snarare ha att göra med att haven blivit varmare och kan hålla mindre mängder koldioxid. 

Sen är det ju en helt annan sak att koldioxidhalten inte har visat sig ha orsakat några klimatförändringar eller andra problem, men däremot bidragit till bättre skördar i världen sedan 1960-talet, enligt FN-organet Food and Agricultural Organization (FAO):

Yields


 

Kategorier Okategoriserade

En reaktion till “Utsläppen av koldioxid minskar kraftigt, medan halten i atmosfären stiger konstant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close