Jag hade tänkt att bjuda på ett inlägg om isbjörnar idag med anledning av rubriker om att de kommer att vara utdöda om 80 år, men jag tar det på lördag, för att istället ta tillfället i akt att kommentera uppgifterna i media om att rekordvärmen på Svalbard måste bero på antropogen klimatförändring/global uppvärmning.
Det är i och för sig nästan samma visa som i Verkhojansk, som jag skrev om häromdagen, men jag ska komplettera med lite extra kontext också. Här ligger i alla fall Svalbard, i Arktis nordost om Grönland:
Den Nordatlantiska strömmen ger Svalbard ett varmare klimat än Sibirien, norra Kanada och Alaska, på vintern så mycket som 20°C högre temperaturer, vilket gör att havet är isfritt större delen av året, åtminstone på den västra sidan. Det är nämligen två havsströmmar som påverkar isdistributionen runt ön, en varm i väster och en kall i öster, vilket gör att det blir mer is på den östra sidan. (Wikipedia)
I huvudorten Longyearbyn, eller snarare på flygplatsen strax utanför, är medeltemperaturen i juli 6,2°C (+/- ungefär 1,4°C genomsnittlig variation), enligt Climate-data.org:
I juli 2020 var medeltemperaturen, enligt TimeandDate, över dygnet under veckan den 14/7 och 20/7, räknat på genomsnittet av max- och min-temperatur, 7,71°C, och veckan därefter, när max-temperaturen låg på 20-21°C under fyra dagar, var medeltemperaturen 14°C. Men toppnoteringen var tydligen 23°C, rekord för Svalbard, åtminstone sedan 1930, då mätningarna startade.
Enligt prognosen för de kommande veckorna blir det dock lägre temperaturer igen, långt ifrån rekordet, om än ovanligt ljumt:
Klimatet ändras ju, som alla vet, hela tiden, så det intressanta i det här sammanhanget är inte om det är varmare på Svalbard nu än på exempelvis 1970-talet, utan om detta beror på global uppvärmning orsakad av oss människor. Det är ju en komplex fråga som jag har behandlat i ett otal inlägg som visar att det ganska uppenbart handlar om en klimatcykel, till exempel senast här. Här får det räcka med medeltemperaturen i Arktis de senaste 100 åren:
Det är omöjligt att säga om de aktuella temperaturerna på Svalbard är historiskt extrema i år, eftersom dataserierna där är så korta. NASA har tre väderstationer. Den i Ny Alesund och den på flygplatsen utanför Longyearbyen har bara data från 1975, men den i Barencburg, tre mil väster om flygplatsen, i alla fall från 1930:
Från 1975 är det i princip samma kurvor även vid de andra två stationerna. Här ser vi i alla fall att det blev kallare från ungefär från 1930 till 1970, precis som i Arktis i övrigt, och därefter varmare igen till en nivå som 2005 ungefär motsvarade 1930. Liksom på några av de orter i Sibirien som jag skrev om häromdagen blev det sen ytterligare någon grad varmare under de senaste 15 åren, vilket avviker från genomsnittet för Arktis som helhet. Global uppvärmning eller väder?
Hur är isläget runt Svalbard i år när den globala uppvärmningen slår rekord?
Här är en liten jämförelse av data för isutbredningen och iskoncentrationen i Arktis i juni 1979, 2007 och 2020:
Det var såklart mer is 1979, det isrikaste året under hela 1900-talet, och att den minskat sedan dess är det ingen som bestrider. Det har ju blivit varmare, även om det inte är högre temperaturer i Arktis nu än på 1930- och 1940-talen. Men ser det ut som en accelererande katastrof?
Jag valde att jämföra med år 2007 eftersom jag brukar påpeka att den arktiska havsisens utbredning inte minskat sedan dess:
Det gäller för övrigt även isens volym …
… och genomsnittliga tjocklek:
Borde man oroa sig för KLIMATHOTET?
Min bok ”Borde man oroa sig för klimathotet” kan köpas på Elsa Widdings förlag på webbplatsen Klimatkarusellen.
Några läsares reaktioner:
“Har boken hemma på bordet, slår upp ibland. Hade det på bordet vid middagsbjudningar (före Corona). Obetalbart bra. Riktig njutning att läsa. Beställde boken precis till mitt barnbarn som födelsedagspresent- 13 år. Perfekt!”
“Boken är mycket läsvärd, borde läsas av alla människor men främst av våra politiker så dom slutar med sina vansinniga och meningslösa projekt.”
“Jag läste färdigt din bok idag. Otroligt berikande och omtumlande. Vilket otroligt arbete som ligger bakom den.”
Recensioner
Göran Sjöberg: https://anthropocene.live/2020/04/28/borde-man-oroa-sig-for-klimathotet/
Ingemar Nordin: http://www.klimatupplysningen.se/2020/05/04/en-faktarik-bok-om-klimatet/
Intervjuer (Youtube)
Se gärna mina samtal med Lennart Matikainen och Mikael Willgert: